Ankieta

Co w serwisie nieplodnosc.pl wymaga poprawy?:

Newsletter




  • Czytano nas:
    5 698 269 razy;
  • Zarejestrowanych:
    701 użytkowników;
  • Online: 138 osoby
    (0 zalogowanych);

Operacje laparoskopowe cz.4 – przygotowanie układu pokarmowego do zabiegu

21-07-2010 - 07:56

Operacje laparoskopowe należą do zabiegów operacyjnych o minimalnej inwazyjności, która dotyczy nie tylko narządu operowanego, ale także innych narządów sąsiadujących. Laparoskopia to operacja na jamie brzusznej, której główną zawartością są jelita. Dlatego najważniejszym elementem przygotowania do operacji laparoskopowej jest właściwe przygotowanie jelit.

Przygotowanie przewodu pokarmowego to przede wszystkim maksymalne opróżnienie jelita z treści pokarmowej, mas kałowych oraz gazów jelitowych. Zagazowane jelito grube, rozdęte, wypełnione masami kałowymi przesłania narząd operowany, utrudnia manipulację narzędziami chirurgicznymi, może być powodem przypadkowego zranienia ściany jelitowej. Przygotowanie przewodu pokarmowego do operacji laparoskopowej opiera się głównie na stosowaniu w okresie przedoperacyjnym właściwej diety, stosowaniu odpowiednich leków wspomagających fizjologiczne usuwanie treści kałowych i gazów z jelita oraz środków przeczyszczających. Właściwe przygotowanie jelit do operacji laparoskopowej zmienia w sposób zasadniczy przebieg pooperacyjny. Wymioty pooperacyjne, bolesne wzdęcie, kolki jelitowe występują wtedy, gdy jelito nie jest dobrze oczyszczone.

Zalecenia dotyczące przygotowania przewodu pokarmowego są następujące:

  • przynajmniej 7 dni przed planowaną laparoskopią proszę stosować dietę  lekkostrawną (przykładowy jadłospis poniżej)
  • bezwzględnie unikać wymienionych potraw i płynów: kawy naturalnej, wody mineralnej gazowanej i napojów gazowanych, soków naturalnych z jarzyn i owoców (szczególnie cytrusowych), nie jemy słodyczy, smażonych mięs (drób też), tłustych wędlin, konserw warzywnych i mięsnych, nie jemy świeżego pieczywa (szczególnie drożdżowego), tortów, ciast, kremów, wykluczamy z pożywienia tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, boczek), wykluczamy bezwzględnie cebulę, czosnek, rośliny strączkowe ( groch, fasola, kukurydza, pora), potrawy z kapusty, nie wolno jeść czekolady i pić alkoholu.
  • Przez co najmniej 3 dni stosujemy leki: Boldaloin 3x 1 drażetce, Espumisan 3x 2 kaps; w dniu poprzedzającym zabieg, około godziny 14.oo wypijamy płyn doustny Fortrans lub X-Prep i pijemy wodę przegotowaną lub mineralną niegazowaną w ilości 2-3 litrów przez 4-6 godzin. Od tego czasu obowiązuje dieta płynna ( bez pokarmów stałych). Jest to preparat przeczyszczający, proszę nie planować podróży, wyjścia do sklepu, kina, itp.
  • Na noc przed snem, można wypić płyn Nutricia Pre-Op 100ml, nazajutrz rano nie wolno już nic jeść i nie pić (minimum 6 godzin przed zabiegiem)
  • Przykładowa dieta lekkostrawna, którą zalecamy stosować około 7 dni przed planowaną operacją laparoskopową. Najważniejszym zaleceniem jest ograniczenie ilości spożywanych pokarmów i zwiększenie częstotliwości posiłków - 
  • JEŚĆ MAŁO, ALE CZĘSTO
  • śniadanie – słaba herbata, kakao, kawa zbożowa z mlekiem, mleko i zupy mleczne, pieczywo pszenne- czerstwe, sucharki, masło, jajko na miękko, ser chudy, chuda szynka, polędwica, dżem niskosłodzony, miód naturalny (uwaga! unikać słodzenia napojów i potraw cukrem)
  • obiad  - zupy jarzynowe, ziemniaczane, krupnik, zupy na ryżu, z makaronem, barszcz czerwony, zupa pomidorowa ( uwaga! wszystkie zupy z proszku typu fix, kostki bulionowe, przyprawy typu Vegeta  powodują wzdęcia)
  • obiad (II danie) – mięso, drób, ryby tylko gotowane (na parze) lub pieczone w rękawie bez tłuszczu ( piekarnik z termoobiegiem), warzywa gotowane i przetarte ( bez cebuli i czosnku! ), puree ziemniaczane, kasza, makarony typu spagetti, ( uwaga! wszelkie sosy przyrządzane z proszku typu fix powodują wzdęcia), do picia kompot z jabłek, śliwek, woda niegazowana
  • kolacja – budyń, kisiel, kefir, jogurt, świeże owoce (jabłka, winogrona, banany, śliwki) uwaga! pomarańcze, mandarynki, grejfruty i inne owoce cytrusowe powodują wzdęcia

Opracował: Dr nauk med. Marek Neuberg
Treści dostarcza www.zrosty.pl

Logowanie